Niet schrikken: aandeel General Electric maandag 8 keer meer waard

Momoneymoproblemz, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
Momoneymoproblemz, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Beleggers die aandelen van het Amerikaanse General Electric in hun portefeuille hebben, maken vandaag misschien een klein vreugdesprongetje. Terwijl het aandeel vrijdag op 12,95 dollar sloot, noteert het aandeel maandag voorbeurs op 104 dollar. Een winst van 700% procent.

Jammer genoeg is die koersstijging puur cosmetisch van aard. Het management van het bedrijf besliste namelijk om een omgekeerde aandelensplitsing door te voeren. Voor elke 8 aandelen die je vrijdag in portefeuille had, heb je er nu nog maar 1 (dat wel 8 keer zoveel waard is). Per saldo ga je er dus niet op vooruit, maar ook niet op achteruit.

Waarom aandelen samenvoegen?

Omgekeerde aandelensplitsingen (in het Engelse reverse splits) komen meestal voor bij centjesaandelen, om de beurskoers er wat “normaler” te laten uitzien. Een koers van enkele cent of zelfs maar een fractie van een cent oogt niet echt positief en geeft een speculatieve indruk aan het aandeel.

Een koers van bijna 13 dollar is echter helemaal niet abnormaal laag. Waarom dan toch die omgekeerde aandelensplitsing?

Het management van GE wil de aandelenkoers en het aandeel uitstaande aandelen meer in lijn brengen met die van concurrenten Honeywell International en Eaton, die allebei aandelenkoersen hebben van meer dan 100 dollar.

Het aandeel van General Electric steeg in de voorbije zes maanden met ruim 20 procent. Het aandeel Honeywell steeg in dezelfde periode ook zo'n 20 procent, terwijl de aandelen van Eaton 30 procent hoger koersten.

Lees meer over...

Effecten in dit artikel:

Disclaimer: De informatie in dit artikel is louter informatief en dus niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling van bepaalde instrumenten.

Mijn selecties