Beleggers reageren teleurgesteld op beleggersdag Tesla

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Beleggers reageerden donderdag teleurgesteld op de beleggersdag van Tesla en stuurden het aandeel bijna 6 procent lager. Wat is er aan de hand? En wat zeggen de analisten?

Op het event van Tesla werd deze keer geen nieuw model voorgesteld, terwijl beleggers dat wel gewoon zijn tijdens de jaarlijkse events van het bedrijf. Voor het event deden geruchten de ronde over een restyling van Model 3 en over de aankondiging van een compacter model dat voor slechts 25.000 tot 30.000 dollar te koop zou zijn. Maar daarover bleef het (voorlopig) stil bij Tesla.

Wat kondigde Tesla aan?

Waar het wel over ging was het nieuwe platform waar Tesla in de toekomst gebruik zal van gaan maken om wagens op te produceren. Dat platform zou de helft goedkoper moeten worden, wat een positief effect zal hebben op de winstmarges van het bedrijf. Door die lagere productiekosten zal Tesla in de toekomst ook goedkopere wagens op de markt kunnen brengen, wat de verkopen ten goede zal komen. Het bedrijf herhaalde dan ook zijn doelstelling van een jaarlijkse verkoop van 20 miljoen auto’s tegen het einde van het decennium.

Morgan Stanley (overweight; koersdoel 220 USD) vraagt zich dan ook af hoe de concurrentie in staat zal zijn om Tesla bij te houden, nu het bedrijf de race naar de bodem heeft ingezet voor wat betreft de kosten van een elektrisch voertuig. Het bedrijf heeft al de grootste winstmarges in de sector en lijkt die voorsprong enkel uit te bouwen.

Ook Bank of America (neutraal; koersdoel 225 USD) is positief over de strategie van Tesla om te groeien door de efficiëntie in het hele bedrijf te verbeteren. Om de doelstelling van 20 miljoen voertuigen per jaar te behalen, zullen wel forse investeringen nodig zijn, waarschuwen de analisten.

Teleurgestelde beleggers

De meeste analisten begrijpen de teleurstelling van beleggers wel. Er was niet alleen de teleurstelling over het uitblijven van nieuws over nieuwe modellen, maar ook over de zaken die Tesla wél aankondigde, bleven de details beperkt.

Volgens Sanford Bernstein (underperform; koersdoel 150 USD) was het event van Tesla “meer een boodschap van hoop op grootschalige elektrificatie dan een roadmap voor Tesla”.

Citi (neutraal; koersdoel 146 USD) en Wells Fargo (equalweight; koersdoel 190 USD) vonden dan weer dan logisch dat het aandeel donderdag onder druk stond, gezien de koers van het aandeel flink sinds de jaarwisseling al flink opgelopen is.

Zelfs na de koersdaling van donderdag, noteert het aandeel van Tesla nog ruim 70 procent hoger dan twee maanden geleden. 

Lees meer over...

Effecten in dit artikel:

Disclaimer: De informatie in dit artikel is louter informatief en dus niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling van bepaalde instrumenten.

Anderen lazen ook...

Mijn selecties