Centrale bankiers waarschuwen markten: we zullen er alles aan doen om inflatie omlaag te krijgen

Afbeelding: Federal Reserve via Flickr
Afbeelding: Federal Reserve via Flickr

De afgelopen week was de laatste belangrijke beursweek van het jaar. Dinsdag werden de Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd. Woensdag verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente met 50 basispunten en donderdag deden de centrale banken van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone hetzelfde. Al deze renteverhogingen waren verwacht, maar toch veroorzaakten ze paniek op de beurzen. Waarom?

Dinsdag reageerden de beurzen nog euforisch op de lager dan verwachte inflatiecijfers in de Verenigde Staten. De Nasdaq opende meer dan 3 procent hoger en de markt verwachtte duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort klaar zou zijn voor een pivot, waarbij de renteverhogingen zouden stoppen en misschien wel een deel van de renteverhogingen zouden teruggedraaid worden.

Maar dat was buiten de Fed gerekend. In het verslag van de rentevergadering verhoogden de Fed-leden woensdag hun verwachtingen voor de rentetarieven voor de komende jaren. Daar waar ze in september nog uitgingen van een rente van 4,6% eind volgend jaar, rekenen ze nu al op 5,1%. De verwachte rentestanden voor eind 2024 en eind 2025 werden met 0,2% opgetrokken tot respectievelijk 4,1% en 3,1%.

Bron: Federal Reserve - december 2022

Het mag duidelijk zijn dat de Fed de fouten uit de jaren ’70 niet wil herhalen, toen de rente te vroeg verlaagd werd en het uiteindelijk zowat een volledig decennium duurde voor de inflatie opnieuw onder controle was.

"Changing our inflation goal is just something we're not thinking about, and it's not something we're going to think about,"
-Jerome Powell, voorzitter Fed

Ook ECB-voorzitster Lagarde was donderdag uitzonderlijk duidelijk. De ECB zal een zeer strak beleid blijven voeren, totdat de inflatie terugkeert naar 2 procent.

En dat is nog lang niet het geval. De ECB-leden denken nu dat de kerninflatie eind 2023 nog steeds op 4,2 procent zal staan, zelfs na alle renteverhogingen die de bank doorvoerde en nog zal doorvoeren.

De ECB is dus van plan om de rente meer te verhogen dan waar de markten nu op rekenen om te voorkomen dat de inflatie permanent ver boven de doelstelling van 2 procent uitkomt. Zelfs als dat een recessie in de eurozone zou veroorzaken.

Lees meer over...

Effecten in dit artikel:

Disclaimer: De informatie in dit artikel is louter informatief en dus niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling van bepaalde instrumenten.

Anderen lazen ook...

Mijn selecties