Diepe recessie in Europa in 2023: hoe bereid je je portefeuille hierop voor?

Afbeelding: Tima Miroshnichenko
Afbeelding: Tima Miroshnichenko

Nadat de beurzen het best moeilijk hadden dit jaar, wordt ook 2023 een uitdagend jaar voor beleggers. Dat is toch de verwachting van Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO Private Bank België. Een recessie lijkt onvermijdelijk. Vooral voor de Europese economie breken er moeilijke maanden aan.

Nu de economische groei wereldwijd afneemt, lijkt een recessie onvermijdelijk geworden. Vooral in Europa, dat worstelt met torenhoge energieprijzen, kan het wel eens een diepe recessie worden. De recessie die in de eerste jaarhelft ook voor de Verenigde Staten verwacht wordt, zal een pak milder zijn.

Dalende winstcijfers

De recessie zal leiden tot dalende bedrijfswinsten in de eerste helft van het jaar, wat dan op zijn beurt op de aandelenkoersen zal wegen.

ABN AMRO Private Bank België raadt beleggers dan ook aan om een defensieve beleggingsstrategie te hanteren. Dat betekent dat je het gewicht van aandelen in je beleggingsportefeuille terugschroeft. De aandelen die je wel nog in je portefeuille houdt, komen liefst uit defensieve sectoren als gezondheidszorg en consumptiegoederen. Aandelen in de luxesector, industrie en communicatiediensten zou ABN AMRO Private Bank België links laten liggen.

Tweede jaarhelft wordt beter

Na de moeilijke eerste jaarhelft, verwacht Joly beterschap in de tweede helft van 2023 onder de vorm van een “bescheiden economisch herstel”. De inflatie zal naar verwachting fors dalen in 2023, zodat de Fed en de ECB de rente in de tweede helft van het jaar zullen kunnen verlagen.

Aangezien de beste aandelenrendementen behaald worden wanneer de economie uit een crisis komt, zal in de loop van 2023 de tijd rijp zijn om aandelenposities opnieuw uit te breiden.

De verwachte draai van de centrale banken is ook goed nieuws voor obligatiebeleggers. Na het desastreuze jaar 2022 worden kwalitatieve staats- en bedrijfsobligaties terug interessant. Risicovollere (high yield) obligaties blijven te mijden, omwille van de dalende economische groei.

Grondstoffen en dollar

ABN AMRO Private Bank België verwacht dat de hoge gasprijzen zullen aanhouden, terwijl de olieprijs kan stijgen door de stijgende kans op schaarste op de oliemarkt.

De dollar zal in 2023 verzwakken, doordat de Fed meer renteverlagingen zal doorvoeren dan waar de markt op dit moment op rekent. Eind 2023 verwacht de bank koers van 1,08 euro per dollar.

Dit zwakkere dollar zal dan weer een positief effect hebben op de goudprijs, die volgend jaar naar 1.900 dollar per ounce kan koersen.

Lees meer over...

Effecten in dit artikel:

Disclaimer: De informatie in dit artikel is louter informatief en dus niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling van bepaalde instrumenten.

Anderen lazen ook...

Mijn selecties