Trivano Weekend: Wat brengt beursjaar 2023?

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Beste belegger,

2022 was voor veel beleggers een jaar om snel te vergeten. Zowel aandelen als obligaties leverden beleggers negatieve rendementen op.

Op de Europese aandelenmarkten bleef de schade met een verlies van 10 procent nog relatief beperkt. Technologiebeurs Nasdaq deed het een pak slechter en daalde ruim 30 procent, al kon de dalende euro een deel van het leed voor Europese tech-beleggers verzachten.

Wordt 2023 beter? Dat wordt -zoals gewoonlijk- afwachten.

Onder analisten bestaat dit jaar een uitzonderlijk grote eensgezindheid over het pad van de economie en de beurzen in het komende jaar.

Zowat iedereen verwacht dat de inflatie over zijn hoogtepunt heen is en dus verder zal dalen in 2023. Dat zal centrale banken (met de Amerikaanse Fed op kop) de ruimte bieden om het strakke monetair beleid los te laten en zelfs de rente opnieuw te verlagen in de tweede helft van het jaar.

Wat betekent dat dan voor de beurzen? Een meerderheid van de marktstrategen verwacht nog een daling van de aandelenbeurzen in de eerste drie tot zes maanden van het jaar. Nadien komt er een herstel, maar over de snelheid en kracht van dat herstel verschillen de beurshuizen van mening.

Zo’n grote eensgezindheid is ook gevaarlijk als de realiteit toch blijkt af te wijken van de verwachtingen. Dat zou namelijk betekenen dat een groot deel van de beleggers verkeerd gepositioneerd is, wat dan weer voor overreacties kan zorgen als iedereen tegelijk naar de uitgang spurt.

Het grootste gevaar volgend jaar is volgens ons dat de inflatie in de komende maanden toch niet zo duidelijk zou dalen als verwacht wordt. Daardoor zou het voor de Fed onmogelijk worden om de rente te verlagen, wat dan weer zal leiden tot nóg hogere renteverwachtingen (en dus dalende obligatiekoersen). Een langdurig strak monetair beleid vergroot ook de kans op een (diepe) recessie. Die zou op zijn beurt leiden tot dalende beurskoersen, want met meer dan een milde recessie houden de aandelenkoersen op dit moment nog geen rekening.

Je merkt het. Ook 2023 belooft een spannend financieel jaar te worden. En met Trivano zit je op de eerste rij.

Wij wensen je alvast veel succes in het komende jaar.

Team Trivano

Lees meer over...

Effecten in dit artikel:

Disclaimer: De informatie in dit artikel is louter informatief en dus niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling van bepaalde instrumenten.

Anderen lazen ook...

Mijn selecties