Trivano Weekend: Wachten op de recessie...
Al sinds de zomer van vorig jaar verwachten beleggers en analisten een recessie in zowel de Verenigde Staten als in Europa, maar die laat nog steeds op zich wachten. De arbeidsmarktcijfers die vorige week in de VS gepubliceerd werden, waren zelfs de beste cijfers sinds augustus en ook heel wat andere macro-cijfers zijn minder slecht dan gevreesd.
Een recessie, traditioneel gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei, was de standaardvoorspelling van zowat alle analisten voor de eerste jaarhelft van dit jaar. Over de ernst van die recessie liepen de schattingen wat uiteen, maar de meerderheid van de strategen ging uit van een relatief milde recessie. Doordat de centrale banken wereldwijd de rente verhogen, zou de economie automatisch vertragen en in een recessie belanden, was de redenering.
Nu we ruim een maand ver zijn in 2023, lijkt de verwachte recessie verder weg dan ooit. De Amerikaanse arbeidsmarktcijfers die vorige vrijdag gepubliceerd werden, waren duizelingwekkend sterk en ook de Duitse fabrieksorders lieten opnieuw een stijging zien. Natuurlijk zijn er ook enkele cijfers die suggereren dat er een lichte economische terugval zit aan te komen, maar die cijfers zijn ook vaak minder slecht dan gevreesd.
Het gevolg is dat beleggers de toekomst nu wel heel rooskleurig lijken te zien. De Amerikaanse S&P 500-index steeg dit jaar al met 7 procent. De Europese Eurostoxx 50 steeg nog forser. Daarmee is de gemiddelde jaarreturn op lange termijn eigenlijk al binnen voor dit jaar.
Op Twitter wordt het beurssentiment steeds positiever en ook Fear & Greed Index van CNN balanceert op het randje tussen Greed en Extreme Greed. Totaal geen angst in de markt meer dus voor een recessie.
Not “Melt-up”
— Henrik Zeberg (@HenrikZeberg) February 3, 2023
BLOW-OFF !!! #fewer
Reden genoeg om als belegger toch voorzichtig te zijn, temeer omdat vele bedrijven dat ook zijn. Het aantal ontslagen valt intussen niet meer te tellen. Nadat zowat elk tech-bedrijf een ontslagronde aankondigde, kondigden onder meer Boeing, Disney, Zoom en Deliveroo aan elk duizenden banen te schrappen.
Daarnaast biedt de huidige sterke economie aan centrale banken een comfortabele positie om de rente langer hoog te houden. De markten gaan er nu van uit dat de Fed de rente in november al opnieuw verlaagt, maar zolang de economie het goed blijft doen is daar weinig reden voor. Zo vermijden de centrale bankiers dat ze de fouten uit de jaren ’70 herhalen, toen die de rente prompt verlaagden bij de minste economische dip en de hoge inflatie daardoor bijna een decennium aanhield.
Maar een scenario dat de rente langer dan verwacht hoog blijft, zou dan toch voor de verwachte recessie kunnen zorgen. Uitstel is geen afstel, ook al lijken de beurskoersen dat nu te suggereren.
Het blijft de komende maanden dan ook van levensbelang om de woorden en daden van de centrale bankiers op de voet te volgen, want zij bepalen voor een groot deel het beursverloop.
Daarvoor zit je goed bij Trivano.